06-38029277 joanne@oncobalance.nl

Mij zie je ff niet meer

In flow met Natasja
Vanuit flow thuiskomen bij jezelf

De afgelopen weken waren er twee dames die dit zeiden: “mij zie je ff niet meer”. Dan kun je je gaan afvragen: ligt het aan mij? Doe ik iets niet goed? Maar gelukkig bleek dat dat niet het geval was.

Maar wat het dan wel? Het werd ze allemaal even te veel. De drukte konden ze even niet aan. En ze namen korte tijd afstand. Van alles. Even cocoonen in hun eigen huis, of bij hun familie. 

En ik snap dat! Natuurlijk snap ik dat. Ik heb geen nare ziekte, of de gevolgen ervan, maar ik ervaar ook wel momenten dat ik het gevoel heb even te verzuipen. (misschien is “even verzuipen” net zo gek als een “beetje zwanger”, maar je snapt me wel toch?)

HERSENS OP SLOT

Teveel informatie tegelijkertijd. Teveel afspraken waar je voor je gevoel niet onderuit kunt. Teveel besluiten die je moet nemen. Teveel emoties. En dan gaan je hersens op slot. Die nemen actie en zeggen: doei, ik kap er mee. En dat kan zeer radicaal zijn: acute burnout!!! 

Misschien ken je de verhalen van mensen die opeens niet meer wisten hoe ze moesten opstaan. Die de hele dag op de bank zitten en niet meer actief zijn. Die niets meer kunnen onthouden en een beetje wazig voor zich uitstaren. 

Dat is de extreme versie. Dan heb je al veel signalen gemist.

Je lichaam en geest laten je via allerlei signalen weten dat het niet zo goed gaat. Dat je steeds over je grenzen gaat. Maar wat zij die signalen dan, zul je vragen? Dat weet ik niet. Iedereen heeft zijn eigen mechanismen.

Algemeen genomen kun je denken aan: slecht slapen, vergeetachtigheid en humeurwisselingen. Soms kan je lichaam pijn gaan doen en voel je je lamlendig. Zonder dat je duidelijk weet waar het aan ligt. Als je van het lekker negeren bent, dan zou je een kandidaat kunnen zijn voor een burnout. 

ZORG GOED VOOR JEZELF, WIE ZOU HET ANDERS MOETEN DOEN?

De twee dames die zelf al zeiden: het gaat nu even niet lekker, ik stop met alles en kom eerst even bij, die snappen het heel goed. Zorg eerst voor jezelf. Niemand anders doet het voor je! 

Na twee weken zag ik de eerste dame weer, en die was enorm opgeknapt. Uitgerust en weer een heldere blik. In haar ogen, maar ook op de weg die nog voor haar ligt.

De tweede dame is op dit moment even weg. Maar ik weet zeker dat die ook volgende week weer beter in haar vel zit. 

En dan kunnen we gewoon verder waar we gebleven waren. Even stoppen wil echt niet zeggen dat je van voren af aan weer moet opstarten.

Je lichaam kan best een pauze aan. Het duurt best lang voordat je al je opgebouwde conditie weer kwijt bent. Sterker nog: door de nodige pauzes te nemen, zal je uiteindelijk sneller op je einddoel komen! 

Zorg goed voor jezelf en dat betekent: gezonde keuzes maken. Dus wacht niet met die gezonde keuzes, want anders doet jouw lichaam het voor je. En die maakt geen grapjes …

Hug, JoAnne