06-38029277 joanne@oncobalance.nl

Over JoAnne

Mijn naam is JoAnne van Yperen en ik ben Master oncologiefysiotherapeut. Ik werk al meer dan 25 jaar met oncologie cliënten in de praktijk. Ik zorg voor conditie verbetering en leer je omgaan met vermoeidheid tijdens en na je kankerbehandelingen.

Een belangrijk onderdeel van mijn behandelingen is coaching om je zo goed mogelijk terug naar jouw dagelijks leven, sport en werk te begeleiden.

Oncobalance
In flow met Natasja

Ik ben geboren in Den Helder ( mijn vader zat bij de Marine) en vanaf mijn derde zijn we verhuisd naar Schagen, waar ik mijn jeugd heb doorgebracht. Mijn moeder was verpleegkundige en ik was dus veel tijd alleen samen met haar, als mijn vader weg was voor werk. 

Ik ben enig kind, maar had heel veel vrienden. Ik heb me eigenlijk nooit eenzaam gevoeld. Zelf heb ik twee kinderen en woon nu in Beverwijk, vlak bij de praktijk. Lekker geen reistijd in de file…

Als klein kind wilde ik óf fysiotherapeut worden, óf naar het Conservatorium. Ik speel piano vanaf mijn achtste jaar en was er best goed in. Maar ik was niet echt een wonderkind, een Mozart, en ik zag mijzelf niet les geven. Daar zou ik niet blij van worden.

Hoe kwam ik in de oncologie fysiotherapie?

Ik was een jonge fysiotherapeut en werkte in Amsterdam. Mijn collega vroeg of ik haar patiënten wilde overnemen in haar vakantie en natuurlijk vond ik dat geen probleem. Veel van haar klanten zaten in een kanker proces, met en zonder lymfoedeem. In die weken leerde ik veel mensen kennen met kanker, ik had dat nog niet in mijn familie meegemaakt. Wat een eye-opener! Emotionele gesprekken over de kanker en de behandelingen daarvan en wat dat doet in een mensenleven. Prachtige momenten die mij veranderden en lieten groeien.   

Mijn moeder kreeg vlak daarna borstkanker en in ene werd alle theorie werkelijkheid. Ik ervaarde  nu zelf (van de zijlijn) wat het is om kanker door te maken en hoe de begeleiding vanuit het ziekenhuis en huisarts ging. Mijn moeder kreeg wel een lymfoedeem in haar arm, maar ze heeft de kanker gelukkig overwonnen.  

In die tijd was er binnen de fysiotherapie nog geen gespecialiseerde oncologie opleidingen, maar wel lymfologie trainingen. Ik ben toen betrokken geraakt bij de toenmalige IGLO (initiatief groep lymf oedeem), om binnen Nederland de gespecialiseerde fysiotherapeuten bij elkaar te krijgen. 

We hebben toen de NVFL opgericht, de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie. Dit was in 1997. Vele jaren heb ik in het bestuur gezeten en wat een leuke tijd was dat! Alles moest nog uitgevonden worden en we leerden terwijl we bestuurden. De vereniging bestaat nog steeds en heeft meer dan 1000 leden.

Sinds een paar jaar is ook de Oncologie toegevoegd bij de NVFL. 

Ik ben daarna gaan bijscholen in alles wat er was op het gebied van kanker en lymfoedeem in de fysiotherapie. Op dit moment van schrijven ben ik al meer dan 25 jaar actief in dit specialisme.

Wat vind ik zo mooi aan oncologie en lymfologie?

 

Ik geniet van de gesprekken met mijn klanten. Ik heb zo enorm veel geleerd: hoe ga je om met ziekte, hoe praat je erover? Hoe pak je je leven weer op? Wat verandert er, of wil je veranderen? Het zijn levenslessen en ik leer hier elke dag van.

Ik kan heel goed coachen en begeleiden. Ik kan mij goed verplaatsen in de situatie en weet precies de vinger op de zere plek te leggen. Wat heeft iemand op dat moment nodig om verder te herstellen?  

Psychologie en coaching lessen waren een groot onderdeel van de opleidingen. Ik ben trots als ik zie dat ‘mijn mensen’ weer opkrabbelen, lachen en zin in het leven hebben. Weer aan het werk gaan en enthousiast vertellen over hun werk en hun gezin. 

Als het helaas minder goed afloopt en er uitzaaiingen hebben plaatsgevonden, kom ik tot het einde bij mensen thuis. Misschien klinkt het raar, maar ik vind het ongelooflijk mooi om de kwaliteit van leven samen zo lang mogelijk te behouden en contact met de familie op te bouwen. 

Ik hoor vaak van mensen: “dat je dat volhoudt, al die zware verhalen en ziektes”, maar gelukkig kan ik er goed tegen. Ik zou niet anders meer willen, mijn hart ligt bij de mensen met kanker. 

Als je mij zou kennen dan weet je dat:

 

Ik ben erg goed in het uitleggen van wat er in je lichaam gebeurt tijdens de kankerbehandelingen. Ik maak het simpel en begrijpelijk, waardoor er minder onzekerheden over je lichaam ontstaan.

Ik, volgens mijn cliënten, altijd aan het uitleggen ben. Een “juf” ben. Ik vind het heel belangrijk dat iemand snapt wat ik bedoel, en het dan dus ook thuis in de praktijk kan brengen. Mijn hele werkzame leven heb ik heel veel kennis opgedaan en ik wil dat men daarvan profiteert.

Ik duidelijk en streng kan zijn. Ik accepteer niet snel uitvluchten en excuses.

Waar kun je me voor wakker maken?

 

Nou, eigenlijk weinig, want ik ben niet een hele goede slaper. Dus mijn nachtrust is mij heilig. Maar als ik dan toch iets ga verklappen:

Ik ben gek op Argentijnse Tango: dat doe ik al meer dan 20 jaar en is voor mij een heerlijke uitlaatklep. Dansen laat je je zorgen vergeten en je komt helemaal tot jouw eigen kern, jouw lichaamsgevoel. 

Ik ben Human Design coach en dat pas ik ook toe in de praktijk. De uniekheid van ieder mens is zo ontzettend fascinerend en als ik iemand kan leren om als hun unieke zelf te leven, is dat een prachtig iets om te zien. 

Enne, een vers patatje mayo… heeeerlijk!